Contact|

LVB en trauma

14e Jaarcongres LVB | 25 september 2025 | De Reehorst, Ede

3. Traumabehandeling middels Narratieve Exposure Therapie bij mensen met LVB

Annemarie van Vonderen, orthopedagoog generalist, psychotherapeut, directeur Zorginhoud en Ontwikkeling bij Lunet zorg
Chantal Duisters, Junior onderzoeker bij Lunet

Mensen met licht verstandelijke beperking (LVB) maken meer traumatische gebeurtenissen mee dan mensen zonder LVB. Vroegtijdige diagnostisering en behandeling van PTSS is essentieel om kwaliteit van leven te verbeteren en psychopathologie te verminderen.


Narratieve Exposure Therapie (NET) is een therapie die speciaal is ontwikkeld voor kwetsbare cliënten met meervoudig trauma. NET is eenvoudig te implementeren, voor cliënten gemakkelijk te begrijpen en kent een laag uitvalpercentage. Hiermee is het een welkome toevoeging op het nog beperkte behandelarsenaal voor mensen met LVB en PTSS. Op dit moment is NET nog niet aangepast voor mensen met LVB. Om te komen tot een aangepast behandelprotocol voor mensen met LVB is in co-creatie met ervaringsdeskundigen en professionals uit het werkveld onderzoek gedaan naar aanpassingen op het bestaande NET protocol. In deze bijdrage nemen wij u graag mee in de totstandkoming hiervan en op de inhoud van (aangepaste) NET behandeling voor mensen met LVB. Wat is NET en hoe werkt het.

Annemarie van Vonderen is orthopedagoog generalist en psychotherapeut. Momenteel is zij directeur Zorginhoud en Ontwikkeling bij Lunet zorg. Annemarie heeft ruime ervaring als behandelaar in het veld voor mensen met een licht verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. Zij is cognitief gedragstherapeut, EMDR practitioner, DGT therapeut en tevens supervisor NVO en VGCT. Haar klinische expertise ligt op behandeling van trauma en emotieregulatie bij mensen met LVB en groepstherapie. Zij richt zich verder op toegepast wetenschappelijk onderzoek bij mensen met LVB en ernstige gedragsproblemen.
Chantal Duisters heeft de master orthopedagogiek gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze 1,5 jaar als werkgroepdocent aan de Universiteit Utrecht en gaf les aan studenten in het tweede jaar van de bachelor pedagogische wetenschappen. Chantal vervolgt haar carrière als gedragsdeskundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg bij zorgorganisatie Lunet. In 2024 maakte zij de overstap naar de functie van junior onderzoeker om een onderzoeksproject naar Narratieve Exposure Therapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) te leiden. Chantal doet onderzoek naar NET in het kader van haar PhD.