Contact|

LVB en trauma

14e Jaarcongres LVB | 25 september 2025 | De Reehorst, Ede

Deelsessies

Joyce Sewalt, GZ-pycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog, Trajectum
Carolien Knipping GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid ervaren vaak onvoldoende aansluiting bij intensieve traumabehandeling binnen de GGZ, waarbij onvoldoende rekening gehouden wordt met het cognitieve, sociale en emotionele niveau.

Anne Versluis, GZ-psycholoog, orthopedagoog, EMDR-Practitioner bij ‘s Heeren Loo en Promovenda aan de Radboud Universiteit en verbonden aan academische werkplaats Viveon.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar dit wordt vaak niet goed herkend. Wanneer PTSS niet wordt herkend, missen zij de kans op een passende behandeling en blijven de symptomen bestaan.

Annemarie van Vonderen, orthopedagoog generalist, psychotherapeut, directeur Zorginhoud en Ontwikkeling bij Lunet zorg
Chantal Duisters, Junior onderzoeker bij Lunet

Mensen met licht verstandelijke beperking (LVB) maken meer traumatische gebeurtenissen mee dan mensen zonder LVB. Vroegtijdige diagnostisering en behandeling van PTSS is essentieel om kwaliteit van leven te verbeteren en psychopathologie te verminderen.

Marieke Leeflang, Psychomotorisch therapeut en promovendus, ’s Heeren Loo
dr. Tina Bellemans, postdoc onderzoeker & docent, Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn, Hogeschool Windesheim

Volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die seksueel misbruik hebben meegemaakt ervaren naast psychische en gedragsproblemen ook problemen op het gebied van lichaamsbeleving.

Simone Schipper-Eindhoven, orthopedagoog/GZ-psycholoog, promovendus, master mentor Gentle Teaching, bij Zodiak, Prinsenstichting

Zowel kinderen als volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) krijgen relatief vaak te maken met trauma, terwijl hechtingsproblemen en complexe problematiek de behandeling extra kunnen bemoeilijken.

Ronald Wessels Msc., Gz-psycholoog/Psychotherapeut binnen Trajectum Klinisch Behandelen Noord, EMDR Practitioner VEN

In deze workshop zal aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden, met behulp van casuïstiek, een verkenning plaatsvinden van zowel diagnostiek en behandeling van trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking vanuit een forensisch perspectief.

Jessica Vervoort-Schel, Lector challenging behaviour Hogeschool Rotterdam en Projectleider expertisemanagement Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE)

In deze deelsessie verkennen we op basis van wetenschappelijke inzichten verschillende ‘draaiknoppen’ die in de dagelijkse begeleiding ingezet kunnen worden om bij te dragen aan een ontwikkelingsbevorderend en herstelgericht klimaat voor mensen met LVB.

Marjolein Ooms-Evers, hoofd behandeling en kwaliteit Ambiq; Gz-psycholoog, EMDR Europe consultant, Cognitief gedragstherapeut VGCt

De betrokkenheid van ouders (of andere hechtingsfiguren) is essentieel voor het succes van traumabehandeling bij kinderen, zeker wanneer er sprake is van een LVB.